Kestävä muutos alkaa sisäisestä kehityksestä – Inner Development Goals (IDG)

PAULIINA PERTTULI | 4.2.2025

Nykypäivän nopeatempoisessa maailmassa henkilökohtainen kasvu ja yhteiskunnallinen muutos ovat kietoutuneet toisiinsa tiiviimmin kuin koskaan. Vastassamme on systeemisiä ja monisyisiä ongelmia, joiden ratkaisemiseksi tavanomaiset keinot eivät tunnut tepsivän. Keskittyminen ulkoisiin ratkaisuihin ei riitä, vaan muutos edellyttää meiltä yksilöiltä sisäistä kehitystä.

Joten puhutaan siis minusta ja sinusta, muutoksentekijöistä. Kuinka me yksilöinä voimme kasvattaa inhimillistä pääomaamme ja näin vauhdittaa kestävää muutosta?

Sisäisen kehityksen tavoitteet (IDG) – mistä on kyse?

Yhdeksi tärkeimmäksi työkaluksi minulle vastuullisessa muutostyössä on noussut sisäisen kehityksen tavoitteet, jotka tunnetaan paremmin englanninkielisellä nimellään Inner Development Goals (IDG). IDG on viitekehys, johon on koottu henkilökohtaiset ja yhteisölliset taidot ja ominaisuudet, joita tarvitsemme monimutkaisten ja maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemiseksi. Viitekehys on koottu laajana yhteiskehittämishankkeena ja luotu tukemaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.

Sisäisen kehityksen tavoitteet auttavat yksilöitä ja organisaatiota kasvattamaan inhimillistä pääomaa. Näin voimme tukea organisaatioiden mahdollisuuksia toimia vasttuullisesti muuttuvissa toimintaympäristöissä ja vauhdittaa kestävyyssiirtymää.

IDG on siis kokonaisnäkemys ja työkalupakki, jonka avulla voimme kehittää taitojamme ja tapojamme, jotta ulkoinen muutos olisi mahdollinen.

23 muutostaitoa

Sisäisen kehityksen tavoitteet on jaettu viiteen osa-alueeseen ja ne sisältävät 23 muutostaitoa.

Inner Developmen Goals eli sisäisen kehityksen tavoitteet suomeksi

Kuva: Inner Development Goals -viitekehys

  1. Oleminen – suhde itseen

    Tässä ulottuvuudessa korostetaan oman sisäisen elämän vaalimista ja suhteen syventämistä ajatuksiimme, tunteisiimme ja kehoomme. Tämä auttaa meitä olemaan läsnä tietoisesti ja reagoimatta, kun kohtaamme monimutkaisuutta.

  2. Ajattelu – tiedolliset taidot

    Tässä ulottuvuudessa keskitytään tiedollisten taitojen kehittämiseen. Viisaan päätöksenteon kannalta on välttämätöntä, että tarkastelemme erilaisia näkökulmia, arvioimme tietoa ja hahmottamme maailmaa toisiinsa kytkeytyvänä kokonaisuutena.

  3. Suhde muihin – muista ja maailmasta välittäminen

    Tässä ulottuvuudessa on kyse muiden, kuten naapureiden, tulevien sukupolvien ja biosfäärin, arvostamisesta, heistä huolehtimisesta ja yhteenkuuluvuuden tunteesta. Tämä auttaa meitä luomaan oikeudenmukaisempia ja kestävämpiä järjestelmiä ja yhteiskuntia kaikille.

  4. Yhteistyö – sosiaalisen taidot

    Tämä ulottuvuus korostaa kykyjämme ottaa muita mukaan, tarjota tilaa ja keskustella sellaisten sidosryhmien kanssa, joilla on erilaiset arvot, taidot ja osaaminen.

  5. Toiminta – muutoksen edistäminen

    Tässä ulottuvuudessa keskitytään rohkeuden ja optimismin kaltaisiin ominaisuuksiin, jotka auttavat meitä toimimaan aktiivisesti, rikkomaan vanhoja malleja, tuottamaan omaperäisiä ideoita ja pysymään sinnikkäinä myös epävarmoina aikoina.

Miten hyödyntää IDG-viitekehystä?

Kehittämällä IDG:n muutosvalmiuksia johtajissa ja henkilöstössä, organisaatio lisää mahdollisuuksiaan ratkaista kompleksisia ongelmia, kehittää vastuullista liiketoimintaa ja tukee elinvoimaisen organisaatiokulttuurin kasvua. Viitekehystä ovat henkilöstön kehittämisessä hyödyntäneet menestyksekkäästi esimerkiksi IKEA ja Google.

Sisäisen kehityksen tavoitteet voi tuoda omaan organisaatioon monella eri tapaa. Yksinkertaisimmillaan viitekehyksen voi esitellä yhteisen keskustelun pohjaksi ja näin auttaa yhteisöjä puhumaan kestävyyssiirtymän inhimillisistä ulottuvuuksista, joille on joskus vaikea löytää sanoja.

Toisaalta IDG on erinomainen pohja henkilöstön tai johdon laajemmille kehitysohjelmille, coachingille tai valmennuksille. Viitekehystä voi hyödyntää esimerkiksi:

  • muutosjohtajuuden vahvistamisessa – IDG auttaa kehittämään monipuolisesti muutosjohtamisen taitoja

  • tiimien ja muiden yhteisöjen yhteistyön kehittämisessä – IDG sitoo yhteen henkilökohtaisen ja yhteisen kehittymisen

  • organisaatiokulttuurin uudistamisessa – IDG suuntaa johdonmukaisesti yhteistä tekemistä kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen

Jos sinä tai organisaatiosi haluatte tutustua sisäisen kehityksen tavoitteisiin, ota yhteyttä! Punos järjestää aiheesta ajatuksia ja toimintaa herättäviä työpajoja, muutostaitojen valmennuksia ja tukee organisaatioita kestävien muutosten edistämisessä.

Tutustu tarkemmin Inner Development Goals -viitekehykseen hankkeen omilla sivuilla. Suomennettuna voit lukea viitekehyksestä täällä.

Seuraava
Seuraava

Hyvä kuuntelija muuttaa keskustelun tason